TURF-pelin perimmäinen päämärä on motivoida pelaajat ulos liikkumaan fyysisesti todellisessa maailmassa. Pelin iskulause "Outdoor addiction" kertoo tästä.

Turfia on pelattu Ruotsissa v. 2010 lähtien ja Suomeen ensimmäiset zonet saatiin vuonna 2012. Pelin on tehnyt ruotsalainen pelikehittäjäporukka nimellä Andrimon. Peli ei ole kaupallinen, vaan harrastepohjainen ja pelaajille ilmainen. Pelaamista varten tarvitaan älypuhelin (iOS tai Android) jossa on GPS ja Turf-sovellus aktiivisena.

Pelikohteita eli "zoneja" löytyy nykyään monesta Suomen kaupungista ja taajamasta - yhteensä yli 5800 kpl (huhtikuu 2024). Tällainen zone on pieni virtuaalinen alue joka näkyy vain Turf-kartalla. Zonet ovat pääasiassa sijoitettu kiinnostavien kohteiden lähelle (kiinnostavat tai tärkeät rakennukset, muistomerkit, luonnonkauniit paikat, sillat, kirkot yms.). Turfzoneja löytyy monesta maasta ympäri maailmaa, mutta ainoastaan Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja, Islanti, Englanti, Hollanti, Saksa, USA, Japani ja Etelä-Korea ovat tällä hetkellä virallisia Turf-maita, joissa jaetaan myös maa- ja aluekohtaisia mitaleita.

hesa

Zonet Helsingin keskusta-alueella helmikuussa 2019. Vihreät ovat pelaajan omassa hallussa, punaiset jonkun toisen pelaajan hallussa ja keltaiset ovat zoneja joita kukaan ei ole vielä tämän pelikierroksen aikana ottanut haltuunsa. (Klikkaa kuva suuremmaksi).

Miten Turfia pelataan?

Pelin idea on lyhyesti se, että pelaaja menee itse paikan päälle zone-alueen sisälle mukanaan älykännykkä jossa on Turf-app käynnissä ja GPS aktiivisena. Tällöin zone siirtyy hetken kuluttua pelaajan "haltuun". Haltuunotosta saa pisteitä, ja pisteitä tulee myös tunneittain niin kauan kunnes joku toinen pelaaja ottaa zonen haltuunsa. Pelissä liikutaan tehokkaimmin polkupyörällä mutta peliin voi myös hyvin osallistua esimerkiksi kävellen (kaikki lailliset kulkuneuvot ovat sallittuja sääntöjen mukaan). Pelaajan pitää itse olla zonen sisällä ottaakseen sen haltuunsa.

Erilaisia saavutuksia pelissä palkitaan virtuaalisilla mitaleilla. Pelikierros kestää kuukauden ja kierros alkaa/päättyy jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 13 Suomen aikaa. Kierroksen lopussa jaetaan mainetta ja kunniaa eniten pisteitä keränneille pelaajille. Kokonaispisteet jää, mutta kierrospisteet nollataan jokaisen uuden kierroksen alkaessa.

Turf-pelin aluejako

turf alueetJokainen virallinen Turf-maa on jaettu alueisiin (Region). Suomessa on tällä hetkellä seitsemän tällaista aluetta:

  • Etelä-Suomi
  • Länsi- ja Sisä-Suomi
  • Itä-Suomi
  • Lounais-Suomi
  • Pohjois-Suomi
  • Lappi
  • Ahvenanmaa

Kilpailu käydään sekä alueittain, maittain että maailmanlaajuisesti. Pelaaja on mukana sen alueen tuloslistalla, jossa hän on ottanut eniten zoneja haltuunsa menossa olevan pelikierroksen aikana.

Turffailu on hyvä tapa motivoida omaa liikkumista ja erinomainen tapa tutustua omaan kaupunkiin ja myös muihin paikkakuntiin!